zondag 3 april 2016

100ste Tour van Vlaanderen


In 2013 was het 100 jaar Tour van Vlaanderen, nu, 2016 is het de 100ste tour. Waar is er eentje overgeslagen, wie won, wie zijn de Flanderiens, de Leeuwen, de beesten van 'De Muur'?


Tijdens WOI , 1915-1918, werd er geen Ronde gereden. Daarna begon hij aan zijn opmars om zeker na WOII los te barsten als 1 van de belangrijkste tours in de wielersport. De lijst van de winnaars wordt ook wel eens ondergebracht onder de lijst van de Flandriens. Een Flandrien is een renner die kiest voor de voortdurende aanval tot hij uitgeput de eindstreep bereikt. De naam is ontstaan tijdens een reportage van de koersen op Vlaamse wegen, over kasseien, tegen de wind en slagregen in. 

Vlaanderen is een vaste waarde in de wielerwereld. Veel internationale renners komen trainen op onze wegen. De koppige en verraderlijke kasseien, het vals-plat en het echte wielerweer. Afzien in de Vlaamse heuvelzones is koersgeschiedenis. De 'Vlaanderen' is de beste school voor de techniekers, onderhoud van de fiets is cruciaal, de snelheid om tubes te vervangen, het gewicht en de stevigheid van de fiets in balans zetten. Daardoor zitten ook de Belgische mecaniekers in de wielerwereld stevig in 't zadel.
Er zijn enkele namen die blijven kleven aan 'de Tour van Vlaanderen'. Briek Schotte, een van de eerste Flandriens en winnaar van de Ronde van Vlaanderen tijdens de oorlog en vlak na. Het record staat op het ogenblik op naam van Museeuw, de Leeuw van Vlaanderen. Drie keer won hij de Ronde van Vlaanderen. Vechtend en bijtend kroop hij de muur op, legde hij het vuur aan de schenen van het peleton, elke Italiaan, Colombiaan, werden van de kasseien gereden als Johan zijn zinnen had gezet op de eindstreep van de Ronde. 
Gilbert
Sinds 2003 wordt de Flandrien Trofee overhandigd. De lijst is nog jong en de winnaars van de afgelopen jaren zitten nu nog in het peleton: Tom Boonen, Greg Avermaet, Cancellara, Gilbert, Cavendish.
Dit jaar, de 100ste ronde, en zonder muur, maar met een overwinnaar die misschien het record van Museeuw breekt. De muur van Geraardsbergen is niet meer. Toch niet meer in de Ronde. Het was een heilig symbool, maar nu de aankomst in Oudenaerde is, kan de muur niet meer opgenomen worden in het parcours. Hij kreeg zijn faam in 1973, een helling op de kasseiweg op de Oudenberg. Hij kreeg in 1995 bescherming als monument. Medio 18de eeuw werd gestart met de bouw van het kasteel op de top van de Oudeberg, dat omstreeks 1810 werd voltooid.
Wikipedia:
Sinds 2004 wordt de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen georganiseerd. Het parcours start op de markt van Oudenaarde en eindigt in Meerbeke. De afstand bedraagt ruim 100 km en er moeten meer dan tien hellingen beklommen worden. Het record staat op naam van de Nederlandse Mirjam Melchers-Van Poppel met 2 overwinningen (2005 en 2006).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten