donderdag 15 december 2011

Emigreren naar Argentinië


Emigreren van België naar Argentinië

België achter je laten? Bereid je vooral goed voor en geef je gewillig over aan de administratieve molen. Eens de malle molen van België gepaseerd, begint het opnieuw in Argentinië.

Een levensgenieter wil ergens in het zuiden onder de palmbomen genieten van zijn pensioen. Op het einde van zijn 'tramité' staat hij er versteld van dat er sowieso nog palmbomen staan. De meters papier die door zijn handen zijn gegaan, vertegenwoordigen een bos. Om door dit bos de bomen nog te zien, hier enkele tips.


Zet je eerste stappen richting consulaat van Argentinië in Brussel. Op de website vind je openingsuren en de documenten die ze vragen bij je eerste aanvraag voor een visum. Deze zijn: geboorteakte, strafblad, en in geval van een koppel, de huwelijksakte. Het ditigale loket van de gemeenten geeft deze documenten gratis. Alleen voor het strafblad MODEL2 moet je zelf naar het stad- of gemeentehuis. Voor de vertaling van deze documenten ga je naar een beëdigde vertaler. Op de Rechtbank van Eerste Aanleg waar de vertaler geregistreerd is, laat je ze legaliseren.

De apostille

Dan begint de zoektocht naar een apostille. Dat is een bewijs van oorsprong van het document en de echtheid van de authoriteit die je papieren ondertekend heeft. Elk officieel document dat je internationaal wil gebruiken heeft een apostille nodig, tenzij het specifiek anders gezegd wordt. Daarvoor moeten de documenten van de gemeente getekend zijn door de Burgemeester of de Schepen van de Burgerlijke dienst van je gemeente. Verder documenten zijn je reispas die minsten 1 ½ jaar geldig moet zijn en foto's in zwart/wit of gekleurd achter een lichte achtergrond, dus niet zoals de pasfoto's voor een Belgische Identiteitskaart.

Een gemotiveerde emigrant is goud waard

Waarom? Deze vraag is belangrijk voor de ambassade van Argentinië. Op je eerste bezoek wordt er naar je beweegredenen gevraagd. Ben je gemotiveerd en wat trekt jou aan om naar het tango-land te gaan?
In geval van student, moet je papieren voorleggen dat je ingeschreven bent als student in het land waar je naartoe wil ; als werknemer, bewijzen van je werkgever en in het geval van onze levensgenieter is een bewijs van 'expert in het genieten' niet voldoende, er hoort boter bij de vis.
In dit geval helpt een bewijs van pensioen van België. Onze gepensioneerde genieter gaat best even langs zijn pensioeninstelling om een attest te vragen waaruit blijkt dat hij recht heeft op een pensioen, gelegaliseerd door de FOD Buitenlandse Zaken” (met “apostille”) + de vertaling naar het Spaans door een beëdigd vertaler + BIJBEHORENDE LEGALISATIES ; een kopie van de twee laatste betalingsbewijzen van zijn pensioen, gelegaliseerd door wederom de FOD + apostille enz. Het is ook belangrijk dat hij een document vraagt aan de dienst pensioenen dat dit pensioen geldt voor de rest van zijn leven volgens de cumulatie in de wetgeving voorzien. Voor hemzelf ook dadelijk een bewijs dat de Belgische staat niet op deze beslissing kan terugkomen. Maar in Argentinië is de boter en de vis duur, daarom is er een minimum bedrag (in Argentijnse peso's) verplicht. Het juiste bedrag zal jou worden meegedeeld op het Argentijnse consulaat. Op dit moment bedraagt dit 3.000$ (= +/- 500 euro).
Met je kostbaar dossier trek je nu naar het consulaat in Brussel, na het maken van een afspraak. Zij zullen voor je aanvraag 300 euro vragen, de andere 300 euro voor het visum betaal je pas bij aankomst in Argentinië. Het onderhoud wordt gehouden in de taal van je keuze: Frans, Engels of Spaans. Als het gesprek positief wordt bevonden, kan je na twee maanden je internationaal paspoort voorleggen. Op dat moment worden ook jou vingerafdrukken genomen. In tussentijd sturen zij de documenten door naar migraciones in Argentinië. Dan is het enkel nog maar een paar dagen wachten voor je je tijdelijk visum krijgt. Meestal is dat voor 1 jaar. Maar het is nog niet zo ver.

Molens malen traag

Je papieren malen nu door de molen in Argentinië en zij schieten daar naarstig aan het werk. De vraag die ze dadelijk op je afvuren is je nieuwe adres in Argentinië, daarna je ticket van je vlucht. Dat adres kan een hotel, een tijdelijk huurcontract zijn of … Deze vaste (tijdelijke) domiciliëring dient om je documenten op te maken voor migraciones. Het consulaat geeft je daarna twee verzegelde omslagen mee, één voor aankomst op het vliegveld voor het Ministerio Interior (binnenlandse zaken) en één voor Migraciones (om vlot je DNI te kunnen aanvragen). Migraciones zal bij aankomst op het vliegveld de documenten afstempelen en de tweede aanbetaling voor je visum vragen, met aflevering van een bewijs van betaling.

Op weg naar het avontuur

Onze levensgenieter is nu heel dicht bij zijn avontuur. Hij heeft reeds een woonst in Argentinië, zijn vlucht is geboekt en al de papieren voor een rustig jaar zitten in zijn koffer. Was al dat werk maar voor 1 jaar ? Uiteraard niet. Het is de bedoeling dat hij zich goed voelt op zijn nieuwe bestemming en drie jaar op rij deze cirkel nog eens overdoet, uiteraard met faciliteiten om het visum te verlengen. Na drie jaar krijgt hij dan het permanente Visum als hij dit aanvraagt. Dat is dan weer een ander verhaal en wordt misschien de volgende keer aan Tante Sidonie voorgelegd. Nu is het tijd dat onze nieuwe emigrant zijn koffers en al zijn moed bij elkaar pakt en vertrekt naar Zuiderse oorden, verre horizonten, nieuwe administratieve bergen en dalen, Latijnse schonen en sympathieke Belgen, die hij op zijn pad zeker zal kruisen.

Nuttige adressen

Ambassade van Argentinië in het Koninkrijk België en het Groot-Hertogdom Luxemburg

Adres:
Louizalaan, 225 – bus 3 - 1050 Brussel
Telefoon:
(+32) (0) 2 647 11 04
Fax:
(+32) (0) 2 647 10 58
E-mail:
ebelg@mrecic.gov.ar



Uitreksel uit het strafregister MODEL 2, aan te vragen bij de dienst bevolking
Meer informatie over de apostille op de website :


Rechtbank van Eerste Aanleg, waar de handtekening van de vertaler geregistreerd is : de lijst van de rechtbanken vind u op
Federale Overheidsdienst Justitie
Waterloolaan 115 - 1000 Brussel
Tel: 02/542.69.16
Openingsuren: van 9u tot 11u45 en van 14u tot 16u

2.3. FOD Buitenlandse Zaken (Dienst Legalisaties) met “Apostille” ().
() FEDERALE OVERHEIDSDIENST BUITENLANDSE ZAKEN
Dienst Legalisaties - C3.3 / Karmelietenstraat 27 - 1000 Brussel
Tel: 02/501.87.85 of 02/501.89.00 / Fax: 02/501.37.90
E-mail: legalisatie.bz@diplobel.fed.be
Website : www.diplomatie.be (zie “diensten” dan “legalisaties”)
Openingsuren: van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 15u30

Geen opmerkingen:

Een reactie posten