vrijdag 6 januari 2012

Kitesurfend door Antartica

Antartica is "in" bij toeristen, wetenschappers en ontdekkingsreizigers. Hoewel het continent door de voogdijstaten (waaronder Belgie, dankzij De Gerlache) in zijn oorspronkelijke onbezoedelde staat moest worden behouden, komen er meer en meer avonturiers op af of pseudo-wetenschappelijke missies die er de opwarming van de aarde gaan meten (en door hun activiteiten de aarde nog wat meer opwarmen. Zo vliegen er wekelijks vliegtuigen van de Braziliaanse luchtmacht uit Punta Arenas (Chili) over en weer  naar Antartica, om de Braziliaanse spie van het laatste continent te onderhouden? En ondertussen de  nieuwe Embraers uit te proberen.

Het zelfde doet de Argentijnse luchtmacht vanuit Rio Gallegos. De Argentijnen claimen immers dezelfde spie van Antartica als de Chilenen én de Engelsen (ja hoor, door de Falklands of Malvinas).
Deze militaire en wetenschappelijke missies zijn dan ook weer ideale speerpunten voor bezoekjes van  politici en bureaucraten die in select gezelschap een van de laatste mythische fronteer gebieden gaan bezoeken. Tenslotte zijn er ook mannetjesputters die records gaan breken of andere oudere Antartica-ontdekkers achternagaan, met in het zog filmploegen en sponsors.

Wij Belgen konden weer niet achterwege blijven bij deze gekte. En het vernieuwende aan de trek van twee Mobistar-werknemers is dat ze bij hun recordpoging niet getrokken worden door een roedel huskies maar door een kite-surf zeil. Hun vorderingen door de sneeuwstormen kan je volgen op www.antarcticice.be.
                   Je kan ze ook twitteren natuurlijk ...


                                               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten