Buenos Aires is net als elke grootstad, steeds in beweging. De tijd dwaalt door straten en pleinen en houdt stil bij de bruine cafe-s met hun locale oudstrijders. De urbanisatie flaneert van wijk tot wijk en vult karakter aan met efficientie.
Zo waait er door de binnenstad van Buenos Aires een verkwikkende wind. De kinderkoppen op de straten waar je je nek over brak met je tangoschoenen, werden vervangen door dezelfde klinkers, gladgestreken.
Duistere hoekjes van de stad zijn nu verlichte trekpleisters. Zo vinden we in de koffiewereld over Cafe Notable Dorrego, een van de oudste cafes van de stad waar al meer dan 100 jaar dezelfde kwikkel tafel en wankele keukenstoel staat, de gladgestreken politiek correcte Starbuck. Plots lijkt het oerdegelijke horecaporcelein breekbaar te zijn.
De laatste maanden, rijzen deze koffieketens als paddenstoelen uit de grond. Zij vestigen zich net over of naast de authentieke wijk cafes. Wie zal er winnen? Is het een verziekte en oneerlijke concurrentie of een zegen? (VIVA 7-9-14).
Terwijl de spanning tussen de klassieke cafetin en de lokalen die met een stift een smileetje op je papieren beker tekenen, stijgt, is het de klant die het gelag betaalt, die wint. Volgens Nicolas Artussi, schrijver van de geschiedenis van de koffie, is het een fenomeen eigen aan koffie.
'De derde golf heeft zich juist in gang gezet. De eerste golf in de koffiewereld bestond uit de wijkcafe's en cafe's onder de kerktoren. De tweede golf die heel de koffie wereld op zijn fundamenten deed daveren, was de Starbuck-golf die een wereldwijde verjonging bracht in het koffiedrinken. De derde golf trekt zich nu volop op gang, vooral in Europa, maar ook in de straten van Buenos Aires. De 'cuevas de cafe' schenken het pure spul, de kunst van het koffie zetten in een groezelige omgeving, door koffiechefs en zonder franjes, zit in de lift. We zien ze oprijzen in caravans, staancafe's, en standjes in markten of op pleintjes. Hier in San Telmo heb je een mooi voorbeeld van zo een koffie-cueva in de Mercado San Telmo."'
In de crisis van 2001 verviel de koffie in Buenos Aires van een uitzonderlijke kwaliteit tot een bakje verdriet dat niet eens vertroosting gaf. Een aftreksel van cichorei met een drupje koffie, in plaats van de pure zwarte bonen. Met de komst van de koffieketens gaan de oeroude koffiehuizen zich eindelijk terug bezinnen. Qua service moeten ze zich geen zorgen maken, die is er nergens, qua locatie is het meestal al beslecht, ook zij liggen op de beste toeristische hoeken van de stad. Daarom sijpelt het eindelijk door dat het hem net in de koffie zit.
De respectabele ketens die zich onlangs in BA vestigden of die uitbreiden, in tijden van deze crisis, heb je als koploper Starbuck, maar de Belgisch getinte koffiehuizen moeten zeker niet onderdoen. Le Blé en Pain Quotidien doen goed hun best en moeten elke dag klanten weigeren. Zij vullen met hun Belgisch beslag perfect een lege plaats op in de straten van Buenos Aires en dit, simpel, met een kopje koffie en een smakelijke boterham.
Lijst iets minder bekende oude adressen in BA:
Los Galgos, callao en lavalle, 19de eeuw
Clasico & Moderno, liberia cafe- Callao 892-geopend 1938
El gato negro van Corrientes 1669
El federal in San Telmo (Peru en Carlos Calvo)-geopend 1864
Las violetas Parque Patricios, Upsallata en Lavarden
La Banderin, Guardia Viejo 3601
La Puerta Rica, Alsin 416, geopend in 1887
Nu er verschillende oude gardes hun localen sluiten, zijn er ook weer enkelen die terug opengaan, zoals London City op Av de Mayo en Peru.
Deze cafetin opende zijn deuren in de jaren 30 als een annex aan de heren modewinkel van de Engelsmannen Gath & Chavez. Terwijl de kleine veranderingen aan de kostuums werden uitgevoerd, konden de klanten wachten bij een tasje koffie. Uit een Urban gefluister zou Cortazar er zijn verhalen geschreven hebben...
Mooie foto's van El Federal in San Telmo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten