donderdag 19 januari 2012

De vos vogelvrij in Vlaanderen


Minister van Leefmilieu Schauvliege is op 16 januari gezwicht voor de druk van de jagerslobby en heeft een decreet uitgevaardigd waardoor er een heel jaar op de vos kan gejaagd worden. Daarvoor was dit enkel gedurende het jachtseizoen (oktober tot februari).
De redenering is dat de vos een schadelijk dier is dat -als hij de kans ziet- zwaar kan huishouden in een kippenren. Een discutabel argument als men weet dat er elk jaar alleen al in België zo'n 200 miljoen kippen geslacht worden voor menselijke consumptie. En dat het vossenbestand op "natuurlijke" wijze wordt uitgedund door het verkeer.


Volgens Lucas Vanclooster, een VRT-journalist en kenner van het middeleeuwse verhaal Reinaert de Vos "moeten we de vos niet bestrijden, maar beschermen als cultureel erfgoed", aldus geciteerd in De Morgen.
Vanclooster stelt dat "de hetze tegen de vos wordt veroorzaakt door jaloezie: De vos heeft namelijk geen manieren en leeft in een paradijselijke oerstaat van onschuld en barbarij".
In hetzelfde artikel geeft Vanclooster een tip aan bange kippenboeren: "Om te beginnen een degelijk hok maken en daarnaast een radiootje de hele nacht laten spelen. De kippen hebben er geen last van en de vos denkt dat de boer en boerin met elkaar aan het kwetteren zijn."

Wat er ook van zij, de vos komt in nauwe schoentjes in Vlaanderen. De kans is groot dat hij door de toegenomen jacht gedwongen wordt te emigreren naar meer vosvriendelijke oorden ... zoals naar Wallonië bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten