zondag 16 maart 2014

Belgische muziek van de bovenste plank in BA

HE SOUND OF BELGIUM (2012)- BAFICI 2014 Buenos Aires
Een film over de electronische muziekscene van ons land. Deze muziek heeft een lange aanloop en zit verworteld in de Belgische cultuur die teruggaat tot bij Margritte en Manneken Pis. Belgie is reeds bekend voor deze twee pagaders, voor zijn wafels, zijn strips en zijn surrealisme. Ook in de muziek vinden we deze tendensen terug. Van platvloers copieren op een electronisch orgel tot het totaal herschrijven of beter, herscheppen van bestaande muziek. The Sound of Belgium, is meer dan muziek, het is een rode draad doorheen heel onze geschiedenis. De New Beat, EBM, eurobeat en happy hardcore, we zijn er steeds bij. Belgische DJ's blinken uit van intelligentie, cult en het definiëren van elektronica in de toon die aanslaat.
Deze documentaire is een document voor jonge DJ's en een bewijs van het muzicale Belgie, gemaakt door de fotograaf  & DJ Jozef Deville. Een grappige getuigenis, meer dan en documentaire over muziek. Een ode aan ons land en zijn intellect en gave om feestjes en festivals te bouwen!
BAFICI 2 april tot 13 april en RECOLETA VILLAGE
Meer over Nele Paelinck, Belgische muziek van de bovenste plank
Optreden Nele Paelinck in El gran Jaime.

Love me or die

Nele Paelinck, reeds op zeer jonge leeftijd samen met haar 'boys' kaapte ze de Humo's Rock Rally in 2010. Daarna verliet ze België en begon ze aan haar carriere in Buenos Aires. Dit bleek al vlug te klein voor haar. Ze deed een Euro-tour met een Argentijnse groep en speelde vorige zomer op alle Belgische festivals met de 'Nieuwe Snaar'.
Deze week brak ze helemaal open en zette een eigen solo live show neer in  El Gran Jaime, Buenos Aires. Love me or die was niet alleen de titel, ook de sfeer die in het zaaltje hing toen Nele het beste van zichzelf gaf. Zowel Antwerpse als Franse, Engelse en Spaanse lovesongs passeerden de revue, aan elkaar geregen met leuke taalkwinken.
Het decor waarin Nele speelde, is een prachtig rijhuis met een klein podium in de living. Puur jeugdhuissentiment, intiem, houden van of sterven....
De zenuwen gieren door Nele's lijf voor het optreden, dit is alleen een teken dat alles tot in de puntjes verzorgd is.  Het is immers de eerste keer dat ze deze liedjes alleen op het podium brengt, zelf zingt en zichzelf begeleid op viool en accordeon. Respect, alleen op een podium in the spotlight... .
Ze vertegenwoordigt ons Belgenland stevig! De Franse liedjes zette ze stevig neer, terwijl ze daarna met een onversneden Antwerps accent een Antwaarpse chanson over de zaal liet rollen. De Vlamingen onder het publiek hadden er luidruchtig plezier in.  't Is een minderheid die het verstond maar ik denk dat iedereen het wel kon smaken. Ik kijk alvast uit naar haar volgende optreden.

(relaas van een aanwezige Vlaamse schone!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten