dinsdag 27 december 2011

Reuzenroltrap in Colombia

In Medellin, de tweede grootste stad van Colombia, werd een reuzenroltrap in openlucht geopend voor inwoners van een van de armste wijken. Daardoor wordt hun reistijd te voet verkort met bijna een half uur. Dat meldt de nieuwswebsite chron.com.
  • © ap
De inwoners van Comuna 13, een wijk die tientallen meter hoger ligt dan de rest van de stad Medellin, hebben een gigantische roltrap in openlucht gekregen. Generaties lang moesten de 12.000 inwoners van Comuna 13 honderden trappen doen om naar de stad te gaan en terug te komen. Volgens de lokale autoriteiten is het hoogteverschil hetzelfde als een gebouw van 28 verdiepingen.

Overdekken
Cesar Hernandez, die bouwprojecten in Medellin leidt, geeft meer uitleg bij het bouwwerk: "De roltrap is ingedeeld in zes secties. In totaal is de trap maar liefst 384 meter lang. Er zijn nu ook plannen om de roltrap volledig te overdekken, zodat de inwoners ook bij slecht weer rustig naar boven en beneden kunnen."

30 minuten tijdwinst
De inwoners van Comuna 13 zijn alvast dolblij met hun nieuwe speeltje van meer dan 5 miljoen euro. Eerst duurde de zware bergwandeling namelijk 35 minuten voor fitte inwoners. Dankzij het gratis gebruik van de roltrap kan die trip nu op zes minuten gedaan worden.

Favela's
Volgens de burgemeester Salazar van Medellin is dit de eerste roltrap van die omvang ter wereld die gebouwd werd voor de inwoners van een arme buurt. Salazar voegde er vol trots aan toe dat de stad binnenkort een delegatie van het Braziliaanse Rio de Janeiro zal ontvangen. Ook die metropool zou namelijk interesse hebben om roltrappen tussen de verschillende favela's te bouwen. (sg)
artikel uit DeMorgen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten