vrijdag 22 juni 2012

De murga in de straten van Antwerpen

IMGP3991
buenos_aires_carnaval.jpgDe murga, Latijns-Amerikaans straatprotest uit vervlogen tijden, is reeds een tijdje terug populair. Pure folklore, straattoneel met een mixed van sociale musical. In verschillende Latijns Amerikaanse landen is het uitgegroeid tot een totaalgebeuren.

In Buenos Aires wordt de murga op een vaste plaats gegeven. In andere steden is het dan weer een stoet die door de straten trekt. De murga zingt liederen, meestal een compilatie van kritiek en protest op de politieke klasse.
Door Argentijnse emigranten in België, werd de murga geïmporteerd in de straten van Vlaamse en Waalse steden. Verschillende artistieke-sociale projecten werken met een Murga. Hierdoor is de vzw Murga uitgegroeid tot een belangrijke sociale artistieke speler in de Vlaamse cultuur. Nu staat de toekomst van deze Murga op het spel. Zij voerden samen met de andere sociaal-artistieke organisaties actie aan het Vlaams Parlement op 13 juni. En werden gehoord! Hier een filmpje met een kort verslag.
Op 30 juni en 6 juli zullen we op de 2 ultieme murga events van het jaar onze statement nog eens duidelijk in de verf zetten met een speciale actie. Wees er bij!

Reactie Gerardo Salinas, artistiek coördinator Murga vzw:
RED DE MURGA'S
Murga ontstond vanuit de wens om het extreme individualisme en het gebrek aan dialoog om te keren. Murga vond haar inspiratie in bestaande volkse participatiepraktijken uit Latijns-Amerika en Europa en koppelde gemeenschapsvorming (een acute behoefte van de Vlaamse samenleving) aan kunst. Bewust burgerschap als bron van creatie.
Via dit artistieke en sociale kanaal werd er een brug geslagen tussen deelnemers van verschillende culturele achtergronden, maar ook tussen de stad en het platteland. Bovendien werd de aandacht verschoven van het land van herkomst van de deelnemers naar hun leef- en woonomgeving om te focussen op wat ons bindt en niet op de verschillen.

Andere mogelijkheden dienden zich aan. Murga kreeg een internationaal tintje door de aanwezigheid van murga’s uit het buitenland. Op basis van een volkse traditie creëerden we een nieuwe methodiek voor sociaal-artistiek werk. Deze methodiek verwezenlijkt al het hierboven vermelde. Jaar na jaar wordt er hard gewerkt aan de murga en wordt elke cent van de belastingbetaler optimaal benut. Weinig centjes overigens, in verhouding tot de gangbare fondsen voor artistieke producties. Murga optimaliseert deze centjes echter door samen te werken met een breed netwerk van partners binnen zowel het sociale als het artistieke veld.
Ik weet het: Murga is anders. Het is experimenteel. Maar denkt u niet dat nieuwe stromingen en oplossingen moeten ontstaan vanuit nieuwe praktijken? Hier staan we weer, klaar om ons helemaal te geven.

Deze hele beweging van participatie via de kunsten, deze nieuwe methodiek, deze nieuwe vorm van communicatie en dit mogelijke erfgoed van de toekomst lopen nu kans om volledig te verdwijnen.

Geef ons de mogelijkheid om te blijven werken en nieuwe paden te bewandelen want zoals de onsterfelijke Antonio Machado schreef: ‘Se hace camino al andar’ of ‘Men maakt nieuwe wegen door te lopen’.

Gerardo Salinas
Artistieke coördinator MURGA vzw
MURGA Strijdplan: 2 niet te missen events!
MURGA PARADE - 30 JUNI 2012
30 juni brengen we voor de zesde keer groot Murga spektakel in de straten van Antwerpen! 600 deelnemers zullen voor een positieve boodschap zorgen. Die dag laten zij het resultaat zien van maandenlang hard labeur maar ook veel plezier: bonte kostuums, opzwepende muziek, uitbundige danspasjes én hun eigen unieke verhaal.
Meer dan 20 binnen- én (enkele) buitenlandse murga’s uit Gent, Leuven, Antwerpen, Rome, Barcelona, ... verspreiden zich over verschillende pleintjes en creëren er een uitgelaten festivalsfeer.
Vervolgens trekken ze naar de Grote Markt waar Antwerpse straatartiesten, Majorettekorps Va et Vient van H30 (Mechelen) en straattheatergezelschap PikzPalace het publiek alvast opwarmen. Wanneer de murga's aankomen, ontstaat er een grote Jam van kleuren, dans en muziek! Na de gezamenlijke Murga Jam op de Grote Markt trekt de Parade naar het Steenplein, waar de dag wordt afgesloten met een BBQ en een afterparty.

PRAKTISCH:
14-16u// Murga's feesten op de pleintjes:
* De Wilde Zee
* St.-Pietersvliet (vanaf 13u al murga’s in de buurt)
* Vrijdagmarkt (vanaf 12u ook Rommelmarkt)
* Kathedraal (start aan Voetgangerstunnel St.-Jansvliet)
16-17u// Murga Parades richting Grote Markt
16-18u// Straatspektakel & Murga Jam (17u) - Grote Markt
18-24u// BBQ + Afterparty - Cruise Terminal (Steenplein)

MURGA SHOW - 6 JULI 2012
Na een eerste geweldige show (met steun van AEYC2011) met deelnemers uit verschillende murga’s (uit België, Italië, Nederland en Spanje) gaat er opnieuw een groep van een 70-tal murgueros aan de slag. Het thema is crisis. Met artiesten uit de verschillende murga-disciplines (muziek, dans en theater/woord) wordt er van 2 tot 6 juli gewerkt aan een tweede editie. De show wordt vrijdagavond om 20u vertoond in Park Noord (Antwerpen) aan het Cargo café. Mis dit neusje van de zalm van onze ‘cross-murga’ werking niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten