maandag 3 september 2012

RACC, eens iets anders dan CO2

Heel de wereld is in de ban van de vervuiling en klimaatsverandering. Onheilspellende berichten uit wetenschappelijke hoek dringen aan op een verandering van houding tegenover onze planeet. De CO2 is reeds een boosdoener die politiek aangepakt wordt, net als de energie producenten die op zoek moeten gaan naar alternatieven. In Latijns-Amerika gaat men verder. Er is een netwerk opgericht dat de strijd wil aanbinden tegen andere stoffen dan CO2 en die ook onze planeet vervuilen. Zij richten zich op roet en methaan. 
Dit netwerk is opgestart door Chili, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Mexico in samenwerking met een aantal wetenschappers. De naam lijkt op een voetbalploeg uit onze contreien: RACC: Red Latinoamericana para la Reducción de Contaminantes Climáticos de Corta Vida , Latijns-Amerikaans netwerk voor terugdringing van kortlevende klimaatvervuilers. Het netwerk neemt stoffen zoals roet, methaan, troposferische ozon en fluorkoolwaterstoffen in het vizier.
Deze stoffen blijven minder lang in de atmosfeer hangen. CO2 daarentegen blijft tussen 10 en 100 jaar hangen. De focus is dus iets minder ingrijpend op lange termijn, maar door deze stoffen aan te pakken, is het resultaat op korte termijn wel ingrijpender. Het RACC heeft politieke bindingen en wil zo doormiddel van wetten en herstructureringen vanuit de nationale regeringen, de vervuilers aanpakken en sensibiliseren.
Deze organisatie heeft meer vorm gekregen na de Klimaatstop in Rio, de Rio+20. Toen lieten de geindustrialiseerde landen het afweten, maar de groeilanden hebben daar hun handen in elkaar geslagen.

Astrid Puentes is de nieuwe leidsvrouw van deze organisatie. Zij is juriste en werkt al sinds 2004 in organisaties ter verdediging van mensenrechten geassocieerd met het milieu. Zij zette AIDA op, een organisatie in Mexico rond dit thema. Zij richtten met sukses een netwerk op voor de evenaarsregio, en communiceren tussen Afrika en Zuid-Amerika. Zij geeft al jaren colleges in Colombia, Ecuador, Mexico en Panama over klimaatsverandering.
Zij organiseerde mee de Klimaatsveranderingstop van de Verenigde Naties in Mexico, in 2009. Ook werkte ze mee aan de versteviging van de Interamerikaanse Investeerders vereniging en de Interamerikaanse Bank voor ontwikkeling. Een bezige bij die van wanten weet.

bron dewereldmorgen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten