dinsdag 8 december 2015

Presidentiele staf in Argentinie

Pallarols estará en Olavarría cincelando el bastón presidencial
Nog twee nachten slapen en de overdracht van de Presidentiele staf is een feit. Waar de ceremonie zal plaatsvinden, is nog een raadsel, hoewel de Casa Rosada het waarschijnlijk zal winnen. Wat wordt er dan juist aan de nieuwe President gegeven buiten de macht van het land? Een staf en een sjerp. De Presidentiele staf wordt dadelijk eigendom van de President zelf. Elke nieuwe inhuldiging, vereist een nieuwe staf. Zo heeft Crisitna er twee van zichzelf en 1tje geerfd van haar man. 
Sinds 1983 wordt deze staf vervaardigd door de zilversmid Juan Carlos Pallarols. Hij maakte ook de zilveren bloem voor het huwelijk van Koningin Maxima. 

De Staf, een democratisch symbool

De staf is voor Pallarols een symbool van de democratie. De geest van de democratie wil hij er daarom ook instoppen. Hij gebruikt het noble en plaatselijke (criolla) hout van de urunday. Zeer hard. duurzaam en blikkende houtsoort. Het metaal dat hij verkiest is het zilver, ander symbool van Argentinie. 
'Het hout is duurzaam, nobel en flexible, eigenschappen die we allemaal in onze President willen terugvinden,' vertelt Pallarols. 'Het hout is zo rijk aan hars dat het bij elke poetsbeurt simpel opglanst door zijn eigen sappen. Het is een van de weinigen houtsoorten dat niet door ongedierte, schimmels of vochtigheid wordt aangevreten.'

Het zilver als hoofdmetaal wordt gekozen omdat dat niet het duurste edelmetaal is. Bescheidenheid is een grote Presidentiele gift. Hij ging heel het land rond om het zilver te laten slaan door iedereen die dat wilde. 'De echte eigenaar van de staf is het volk, ik ben hun instrument. Achter elke Presidentiele staf staat heel het volk,' zegt Pallaro.s in elk interview. Op de staf van Cristina klopten 3 miljoen mensen het zilver. Op de staf van Macri bijna evenveel. 



Vanaf het begin was de opzet van Pallarols dat heel het volk van Argentinie meewerken aan de staf. Dat het een democratisch werk wordt, een aandenken voor de President dat hij werkt voor zijn volk en niet omgekeerd. Daarom is het de gewoonte dat Pallarols heel het land afreist om in elk gehucht en in elke provincie inspiratie op te doen voor de stad. Hij haalt zilver uit de mijnen van Patagonie, het hout uit het harde binnenland in het Noorden, de wapenschilden van de provincies verwerkt hij samen tot 1 symbool. En wat hij bij de staf van Macri heeft gedaan is: 2 miljoen slagen laten geven op het zilverwerk, door 2 miljoen personen met een eigen verhaal. Deze verhalen zijn samengevoegd in een boek 'los golpecitos de cincel, huella en el' (de klopjes met het hamertje, elk een vingerafdruk in hem). 
Er werd op voorhand gezegd welke dag en uur Pallarols in een plaatselijk museum zou zijn, en mensen die dan een klopje wilde geven op de staf, waren welkom. Pallarols is een zesde generatie Argentijn van Catalaanse roots. Zijn familie had reeds in Barcelona een gevestigde artiestennaam. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten