maandag 14 maart 2016

VIW organiseerde de Belgische aanwezigheid op de Patio Gastronomico in BA

VIW organiseerde op 12 maart de eerste Belgische aanwezigheid op de Patio Gastronomico in Buenos Aires. Een gastronomische wereldmarkt georganiseerd door het Ministerie Mensenrechten en Diversiteit van Buenos Aires. Er werd aan elk land een vertegenwoordiger gevraagd en een 'rijdende' stoet. De Nederlanders veranderde net op tijd het concept van een 'schoonheidswedstrijd' in een heuse 'vertegenwoordiging' van de culturele diversiteit om discriminatie van mannelijke deelname uit te sluiten. Hiermee meldden er zich 2 mannen aan tussen de 33 schone dames die hun land met glamour en flair verdedigden.
Voor Belgie trad Azul Volpe Stessens op als vertegenwoordigster. Zij zette een glansrol neer. Als actrice en creatieve modeontwerpster maakte ze haar eigen jurken en haarstukjes.

Ze was de elegantie zelve en zwierde op Stromae en Bobbejaan Schoepen's liedjes de catwalk op.

Azul komt uit een oude migranten familie. Haar over-overgrootvader kwam uit Turnhout naar Santa Fe, Argentinie afgezakt. Hij stichtte er in de 19de eeuw de eerste agrarische colonie samen met de Zwitserse gemeenschap: Esperanza.Het was een Patio Gastronomico, recepten van over heel de wereld. Peru, Italie, Duitsland, Mexico, Polen, Oecrainie, Rusland, Spanje, Galicia, Basco, en uiteraard ontbrak dit jaar Belgie niet met zijn overheerlijke Luikse wafels. Karaan bakte een hele week overheerlijke wafels en hield huisgenoten op afstand die door de zoete geur aangetrokken werden. Zij en haar zus stalen de gastronomische show van de Belgische stand, in een mum van tijd waren we uitverkocht. Geraldine, van de Belgische Kamer van Koophandel, had een heel assortiment bij van Belgische lekkernijen, tot in de late uurtjes schoven de mensen aan voor de Couque de Dinant, pepernoten en Dentelle de Bruges. Mireille en Tom maakten dan weer overheerlijke appelflappen en chocolade broodjes. De koffie van onze koffieboy, Juan, werd ook gesmaakt.

VIW had de stand in twee gesplits. De ene kant was het culinaire, de andere de culturele. Als thema koos VIW voor de strips waar Belgie zo beroemd voor is. Kuifje, suske en wiske, kiekeboe, de smurfen en zelfs Asterix en Obelix. Aan de laatste werd getwijfeld, hoewel de eerste stripalbum van deze beide Galliers, in Belgie door een Belgische uitgever.
De luchtballonnen referenen naar de luchtcapriolen die Belgische pioniers uithaalden en daarmee ook aan de basis liggen van de luchtvaart, zonder er echt de faam van mee te dragen. Een Belgisch trekje...
Jorge Stessens van het Museum van Humor en het Museum van Fernando Paillet, een beroemde Belgische fotograaf in Zuid Amerika, verzorgde de culturele uitleg. In de tweede tent had ook de Rode Ridder een plaats met zijn gezelschap van middeleeuwse hofdames en loopjongens en het Ballet Calle 46, school van Wainrot, de coreograaf van het Ballet van Vlaanderen in hun glorietijd. Voor de inspanning van het culturele luik en de levende decoratie, verzorgd door Sol Verniers, de zus van Pablo Verniers die het ontwerp deed van heel de Belgische stand, kregen we de Eerste Prijs van de Federatie van Industrie en Commerce van Argentinie.
Secretaris Belgische Ambassade Xavier Baert, Rein VIW, Sol en Pablo Verniers

Onze lieve sponsors!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten