vrijdag 20 juli 2012

A la française: De beste steak tartare van San Telmo
In het hart van San Telmo op de hoek van Mexico en Defensa liepen we op de “Brasserie Petanque” sinds 2005 gevestigd in een statisch hoekhuis. De mooi verlichte gevel laat vermoeden dat er hier lekkere dingen worden opgediend.  Hoewel de zaakvoerder Pascal Meyer van Zwitserse afkomst is en zijn zakenpartner Leticia  Beker Argentijnse, oogt “Petanque” voor 100% Frans.

Door Marleen van Dort en Luc Verhaegen

De kleine tafeltjes met marmeren blad en gietijzeren pootjes nemen je mee naar Montmartre in Parijs. Het hoge plafond laat overvloedig daglicht binnen en ’s avonds is het gezellig verlicht. Op 14 juli, de Franse nationale feestdag , is er altijd een speciale actie. De rood, wit en blauwe kokardes kleurden de eetzaal daags nadien nog. Van Leticia vernamen we dat niet alleen toeristen maar ook veel Argentijnen de Franse keuken weten te smaken.

De chef, Sébastien Fouillade is oorspronkelijk van Bordeaux maar bouwde zijn leven uit in Argentinië. Terwijl “Brasserie” eerder de gedachte oproept van een “eetcafé”, heeft “Petanque” toch alles van een goed draaiend restaurant. Het loopt als een geoliede machine. Ook al zit de zaak vol, iedere tafel krijgt de nodige aandacht. De kelners zijn vriendelijk, de bediening vlot, het eten zeer lekker. Je voelt hier een enthousiast Petanque-team aan het werk.

Brasserie Petanque heeft een aantal Franse klassieke gerechten op de kaart staan en de porties zijn aan de ‘uitbundige’ kant. Veel ingrediënten betrekt men hier uit het Zuiden van Argentinië zoals zeevruchten en zalm.  Een aanrader voor warmere dagen is dan ook de “gemarineerde zalm gevuld met avocado en geitenkaas”. De “steak tartare” is een “must” bij “Petanque”. Hoewel we dit gerecht zelf al eens durven maken, vind ik het zalig om het aan tafel te zien bereiden door een handige kelner. Ook de “Boeuf Bourgignon” is een klassieker. Een boerengerecht uit Bourgondië dat zijn weg vond tot bij de “haute cuisine”. Rundsvlees, spek, aardappelen en wortelen zijn de visuele basis van dit gerecht. Het vlees wordt  gemarineerd in rode wijn en kruiden voor de juiste afsmaak. Wij proefden de schotel met patés, terrine en “rillette” (in het nederlands ook wel “potjesvlees” genoemd), opgediend met knapperige toast met rozijntjes en Franse mosterd van Dijon, vergezeld van een supervers gemengd slaatje.
Samengevat vind je in dit restaurant heerlijk eten voor een eerlijke prijs in een gezellige omgeving met een vlotte bediening. Er is een uitgebreide wijnkaart aan democratische prijzen tot 300 peso's.

Openingsuren:

Van dinsdag tot zondag
lunch van 12,30u tot 15,30u                                                                                              
diner van 20,00u tot 00,00u

Middagmenu van 51 tot 63 peso's
Avondmenu vanaf 120 tot 150 peso's per persoon.
De prijzen zijn indicatief.
Gratis Kirr Royal of Pastis als aperitief bij vertoon van “Lambik”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten