vrijdag 11 april 2014

Kunstig geld

Geld is in onze samenleving een noodzakelijk...goed. De spreuk: 'Geld maakt niet gelukkig, maar het is makkelijk' is de nagel op de kop. In Argentinie is het al een tijdje crisis, iets heviger dan in Belgie en Nederland. Inflatie heeft er zelfs geen vieze bijklank meer, het is normaal. Een paar jaar geleden was 2 pesos ($2) nog 0.60 eurocent.Nu is het nog 0.18 eurocent waard,(cijfer verbeterd na reactie van Anonimus, waarvoor dank) ofte....NIX. Een twee tal jaar geleden was de stad Buenos Aires bezaaid met bazaartjes die alles verkochten aan $2. Zij werden de 'Alles voor 2$' bazaartjes genoemd, zo ook de generatie die hiermee opgegroeid zijn, de milleniumjeugd.
Deze milleniumjeugd heeft zijn uitlaatklep voor de grote inflatie reeds gevonden. Al een tijdje circuleren er briefjes van 2.5 en 10 pesos in de omloop, beschreven met poetische of minder morele berichten, of portretten van beroemdheden.

Deze briefjes hebben naast hun povere straatwaarde nu een verzamelwaarde gekregen.
Argentijnen zijn rare kerels, maar dat ze een creatieve inslag hebben, is een understatement.Heel de verzameling kan je hier bekijken.

1 opmerking:

  1. Emm, als ik goed kan tellen is aan de huidige wisselkoers (officieel rond de 11 pesos voor 1 euro en zwart rond de 15,5) 2 pesos nog altijd een stuk meer waard dan 0.02 eurocent...

    BeantwoordenVerwijderen