woensdag 8 april 2015

VIW en UFBE, Belgen wereldwijd


VIW, Vlamingen in de Wereld, UFBE, Union Francophone des Belges à l'étranger, werken reeds jaren samen om het nationaal belang van de Belgen in het buitenland te verdedigen. Ook in het buitenland werken hun vertegenwoordigers nauw samen. In april kwam het diplomatieke korps van de Vlaamse regering samen in hun thuisbasis, het Departement internationaal Vlaanderen en Koen Verlaeckt, secretaris generaal van dit departement, nodigde VIW uit om haar strategie en toekomstplannen te delen met de diplomaten. Een uitnodiging waarop voorzitter Jan Van Doren graag in ging. 

Nieuwe expatgids
Na de presentatie volgde een boeiende vragenronde. Hieruit bleek de groeiende synergie tussen de Vertegenwoordigers van de Vlaamse regering en de VIW-antennes in het buitenland. Een samenwerking die er is op het veld, in Brussel én in het VIW-magazine. In de eerstvolgende editie wordt de postwissel van de Vertegenwoordigers van de Vlaamse regering in de schijnwerpers geplaatst. 

 
Beide stichtingen, zowel VIW als UFBE, lobbyen voor initiatieven bij de betrokken overheden en publieke diesten die het leven van de Belgen wereldwijd vergemakkelijken en de band met België versterken. VIW brengt Vlamingen thuis in de wereld, maar houdt hen ook thuis in Vlaanderen. Een expat en emigrant die gedragen wordt door zijn land of regio, zal deze als de beste uitdragen in zijn habitat. Beide organisaties zijn de erkende gesprekspartners voor de overheden met betrekking tot de wensen en verzuchtigen van uitgeweken Belgen. Zo wordt geijverd voor voldoende faciliteiten zoals langs Vlaamse zijde: het Nederlands onderwijs en de Vlaamse cultuur.
Naast onderwijs is ook het stemrecht een focus van VIW. Er is immers geen reden te bedenken waarom onze emigranten en expats wel mogen stemmen voor de federale verkiezingen en niet voor de regionale.
De stichting VIW communiceert op regelmatige basis met tienduizenden landgenoten in het buitenland of kandidaat vertrekkers via de website, elektronische nieuwsbrief en het tijdschrift.

De stichting kan ook wereldwijd steunen op meer dan 80 vertegenwoordigers, die lokaal landgenoten rond zich verenigen of van dienst zijn . De vertegenwoordigers  zijn ervaren antennes die informatie verspreiden, maar evenzeer voelsprieten die de wensen en noden van uitgeweken landgenoten overmaken aan het secretariaat in Brussel. De knowhow van de stichting zijn de mensen en elke uitgeweken Vlaming op zich. De ervaring van de ene emigrant, helpt de andere aan nieuwe inzichten. Kortom, zij zijn gewoon diegenen die als beste kunnen uitleggen hoe het wonen is in een bepaald land of een specifieke regio. Stel, je zoekt een school voor jouw kinderen in Adelaide, Australië? Dan is de mening van een landgenoot, de ervaringsdeskundige die je voor ging, veel waard.  Want op wiens interpretatie van het onderwijsniveau en de scholenverschillen gaat u voort? Of op welke basis kiest u lokaal een tandarts, makelaar,… Een tip van een landgenoot is veel waard.  

Vlamingen in de Wereld biedt een efficiënte hefboom voor de verruiming en versterking van het Vlaams netwerk in het buitenland. Met enerzijds een toenemende nood aan een buitenlands netwerk en anders de opportuniteit van een groeiende groep expats en professionele emigranten.  
Ook voor de terugkerende expat of emigrant is VIW belangrijk. Met zijn knowhow voor emigratie en terugkeer, helpen ze jaarlijks mensen die na jaren buitenland terugkeren naar Belgie, kinderen die komen studeren in Belgische universiteiten. Zij helpen met sociale zekerheid, pensioenen, visa, paspoorten, diploma's ea.
VIW levert ten behoeve van jongeren info en eerstelijnsadvies met betrekking tot verblijf in het buitenland, studieverblijf, onderzoek, stage... . Door het beperken van drempels voor een buitenlandse ervaring helpen ze de jongeren om een buitenland-ervaring te verwerven. 
 Op professioneel vlak werken ze samen met Ex-change.  
voor meer info, bezoek onze pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten