dinsdag 30 juni 2015

Een ouzo voor Griekenland

Dat crowdfunding een mooi initiatief is, is al gebleken. Het zet mensen aan om creativiteit te belonen. Het zet mensen aan om een onrecht weer goed te maken, door solidariteit. Ook nu blijkt het een succes voor een land als Griekenland. Met de woorden: 'als heel Europa een biertje laat staan, kan Griekenland gewoon zijn rekeningen betalen'. Het klinkt niet alleen zielig, het is ook zielig. Voor een pintje kan je een heel land redden, een land dat politiekers naar de bliksem hebben geholpen. 
Dat was de openingszin van de crowdfounding van de Brit Thom Feeney. Binnen een dag hebben zo'n 12.000 donateurs meer dan 180 duizend euro van de beoogde 1,6 miljard ingezameld, en het bedrag stijgt met duizenden euro's per minuut. Het initiatief past helemaal in het tijdperk van deeleconomie en digitale solidariteit: laat die politici maar roepen en ruzie maken, wij, de burgers, lossen het onderling wel op. De jonge Brit is dan ook bloedserieus met zijn initiatief, schrijft hij op crowdfundingplatform IndieGoGo.

Feeney wil de Griekse economie stimuleren door donateurs te belonen met Griekse producten. Voor drie euro krijg je een ansichtkaart met de beeltenis van de premier Alex Tsipras toegestuurd, voor zes euro een Griekse salade en voor tien euro een fles Ouzo. Bij de start van de actie stond er nog een Grieks eiland op het menu voor de schenker van het volledige bedrag van 1,6 miljard, maar die heeft IndieGoGo eraf gehaald: de Griekse regering had daar geen toestemming voor gegeven.
Als het doel van 1,6 miljard niet wordt gehaald, krijgen alle donateurs hun geld terug. Feeney heeft echter vertrouwen in het slagen van zijn plan: 'Ik ben er zeker van dat Europeanen deze campagne snappen. Binnenkort heffen we allemaal een glas ouzo en vieren we feest'. Zelf heeft de initiatiefnemer tien euro ingelegd. Contact met de Griekse regering is er nog niet geweest, schrijft Feeney, maar via een journalist heeft hij al vernomen dat premier Tsipras best contact met hem wil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten