zondag 5 juli 2015

Viva Clarin, Belgisch gekleurdDeze morgen sloeg ik VIVA open, de bijlage van Clarin. Eerst zag ik een verslag van de trein van Tucuman tot Buenos Aires, el tren tortuga. En de geschiedenis van Tornquist kwam in mijn hoofd. De speciale geschiedenis van de Rothschild Argentina,die met Belgisch en vooral Antwerps kapitaal een imperium stichtte aan la costa de La Plata. We vinden in de geschiedenis van deze (Belgische) trein, die van de suikerfabriek van Tornquist naar Buenos Aires, over Rosario reisde, namen zoals De Bruyn, Otamendi, bunge, Hypotheekkas Antwerpen, Banco Amberes ea.
Een zeer boeiende geschiedenis over de belangrijke economische inslag van Belgisch kapitaal in de Argentijnse industrie van de jaren 1880-1930.
In mijn opzoekingen ook nog een klein dorpje in de Pampas gevonden met de naam Adolfo Van Praet, Belgische consul en trein ingenieur van 1900.
Francisco Aiassa fue el dueno de las tierras y el fundador, en tanto que el nombre asignado al pueblo, Adolfo Van Praet, correspondio a uno de quienes forjaron, desde Buenos Aires a mediados del siglo anterior, la ideado tender las vías de un ferrocarril hacia el Oeste. Entre los que plan­tearon esa inquietud, estuvieron los senores Bernardo Larroudé, Mariano Miro y Adolfo Van Praet, recordados a traves de tres poblaciones de nuestro Norte provincial. Van Praet fue además cónsul de Beigica y directivo de los ferrocarriles.
Te lezen in 'En los deltas de la Memoria'


Het tweede stuk ging over Wainrot, de beroemde choreograaf van het Ballet van Vlaanderen. Een geboren en getogen Porteño die zich thuis voelde in het profesionele Belgische gezelschap. Spijtig dat dit iets te weinig naarvoor komt in het artikel, bij deze dus een kleine voetnoot.
Nog een prettige verkiezingszondag voor iedereen°!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten