zaterdag 13 februari 2016

Voor of tegen Europa

Engeland organiseert een referendum over het al of niet uittreden uit de EU, Europese Gemeenschap. De uittocht kan wel eens rare wendingen geven. Alleen al het leven van expats zal overhoop gehaald worden, iets waar niet veel aandacht aan wordt gegeven. Engeland heeft het hoogste aantal burgers van Europa die buiten Engeland woont. Niemand weet echt hoeveel dat er zijn want er is voor deze mensen een vrij verkeerspolitiek. En in Engeland zelf wonen ook veel Europese burgers, niet-Engels. Schattingen spreken over 2 milj. 
Expat in Europa wil zeggen dat mensen die geen burger zijn toch kunnen genieten van het gezondheidssysteem en sociale voordelen in de geadopteerde landen. In Spanje alleen al, zijn er 800.000 gepensioneerde Engelsen die gratis gebruik maken van het Spaanse gezondheidssysteem en hierdoor ook geen ziekenhuisbedden gebruiken in Engeland. 
Als Engeland de EU zal verlaten, zullen deze Britten in een 'situation' komen, van de ene dag op de andere. Als Engeland verbiedt aan EU arbeiders om in Engeland te werken, vrij werk woon verkeer, zullen de andere EU landen maatregelen nemen tov de Britten en dezelfde maatregel toepassen. Plots zullen al de Britten geen EU burgers meer zijn. Net zoals Zwitsers zullen ze niet deelnemen aan het vrije werk-woon cultuur. Heel wat Britten zullen dan naar 'huis' moeten komen. Een welkom die zwaar zal drukken op het Britse systeem. En daarboven op komt nog dat de Britten die 15 jaar buiten Engeland wonen, niet eens mee mogen stemmen, terwijl dit een ingrijpende maatregelen zou zijn op hun bestaan.
Europa is een verworven recht, EU is een Unie die moeilijk te breken is, zoals elke Unie heeft het zijn tegenkantjes, maar samen sterk... het heeft toch ook iets
Bron: The Telegraph Alex Taylor has been producing and presenting programmes about Europe for French radio and TV for the last 30 years

Geen opmerkingen:

Een reactie posten